LEMTIS
ŠIAULIŲ KRAŠTO ŽMONIŲ,
SERGANČIŲ CUKRINIU DIABETU,
KLUBAS „LEMTIS“
LEMTIS
ŠIAULIŲ KRAŠTO ŽMONIŲ,
SERGANČIŲ CUKRINIU DIABETU,
KLUBAS „LEMTIS“
menu
+
search
-

Apie cukrinį diabetą

Cukrinis diabetas - tai liga, atsirandanti, kai žmogaus organizmas nebegamina pakankamai insulino hormono arba negali insulino panaudoti pagal paskirtį. Yra kelių tipų diabetas. Pirmo (I) tipo diabetas atsiranda tada, kai antikūniai organizme ima ardyti kasos išskirtą insuliną, o antro (II) tipo diabetas atsiranda, kai žmogaus kasa nebeišskiria pakankamai insulino, arba kūno ląstelės nereaguoja į šį insuliną. Daugiausiai, apie 90% pasitaiko II tipo diabeto atvejų, jis labiau būdingas pagyvenusiems ar antsvorį turintiems.
Mūsų organizmui virškinant maistą, didžioji dalis maisto produktų paverčiami gliukoze (tam tikra cukraus forma). Insulinas leidžia gliukozei įsiskverbti į ląsteles ir yra panaudojamas kaip energijos šaltinis. Sergant diabetu, organizmas nepagamina pakankamai insulino arba negali jo tinkamai panaudoti, todėl gliukozė susikaupia kraujyje, vietoje to, kad įsiskverbtų į ląsteles. Padidėjęs gliukozės kiekis padidina kraujo klampumą ir sukelia rimtas kraujotakos (diabeto) komplikacijas: pažeisdamas smulkiąsias smegenų, akių, inkstų, galūnių ir kt. kraujagysles sukelia ir jų ligas.

Kodėl svarbu tai, ką valgome?

Tai, ką valgome, glaudžiai siejasi su cukraus (kitaip glikemijos) kiekiu kraujyje. Tinkamų maisto produktų pasirinkimas gali padėti kontroliuoti šį kiekį kraujyje.

Ar sergant diabetu reikėtų atitinkamai maitintis?

Nėra specifinės "diabeto dietos". Jus gydantis gydytojas veikiausiai pasiūlys pasikonsultuoti su dietologu, kuris paskirs specialią mitybos programą. Mitybos planas – tai gidas, padėsiantis sužinoti, kokius maisto produktus valgyti pagrindiniam patiekalui ir kuo užkandžiauti. Mitybos plane taip pat nurodyta, kokį maisto kiekį rekomenduojama suvalgyti. Daugeliui diabetu sergančių žmonių (ir ne tik sergantiems diabetu), sveika mityba susidaro iš 40% - 60% angliavandenių, 20% baltymų ir 30% riebalų. Mityba turėtų pasižymėti nedideliu cholesterolio, druskos ir pridėtinio cukraus kiekiu.

Ar galiu suvalgyti ko nors saldaus?

Žinoma. Pastaraisiais metais gydytojai įsitikino, kad suvalgę ko nors saldaus diabetu sergantys žmonės nebūtinai patirs problemų, jei tik vadovaujasi subalansuota mityba – suvalgys tiek, kiek ląstelės sudegina. Tik reikėtų sekti, kiek angliavandenių suvartojate ir papildomai nedėti cukraus į maistą.

Kokius maisto produktus galima valgyti?

Kiekvieno valgio metu galite suvalgyti nuo 2 iki 5 angliavandenių turinčių produktų, 1 produktą turintį baltymų ir 1 produktą, kuriame yra riebalų.

Angliavandeniai.

Angliavandenių randama vaisiuose, daržovėse, pupelėse, pieno produktuose ir krakmolo turinčiuose produktuose, pavyzdžiui, duonoje. Vietoje konservuotų vaisių geriau valgykite šviežius ar džiovintus. Pagardai, tokie kaip neriebus majonezas, pomidorų padažas ar jogurtas taip pat dažnai turi pridėtinio cukraus, t. y. angliavandenių.

Baltymai.

Baltymų gausiau mėsoje, vištienoje, žuvyje, pieno produktuose, pupelėse ir kai kuriose daržovėse. Stenkitės valgyti vištieną ir žuvį dažniau nei raudoną mėsą. Nepatariama valgyti vištienos su odele. Rinkdamiesi pieno produktus, stenkitės pirkti kuo liesesnius.

Riebalai.

Sviestas, margarinas, lydyti kiaulės taukai ir aliejus – tai riebalai. Riebalų taip pat yra pieno ir mėsos produktuose. Stenkitės vengti gruzdintų patiekalų, patiekalų su majonezu, kiaulienos ir riebių pieno produktų. Daktaras arba dietologas turėtų informuoti savo pacientą, kiek riebalų jam galima suvartoti per dieną. Rinkdamiesi maisto produktus, tikrinkite etiketes ir sekite, kiek juose yra angliavandenių ir riebalų ir neviršykite jums nustatytų kiekių.

Kas yra kaitaliojamasis sąrašas?

Kaitaliojamasis sąrašas tai priemonė, padėsianti planuoti sveiką mitybą, patarianti kaip galima keisti vienus tos pačios grupės produktus kitais. Be to, šitaip į savo mitybą galėsite įnešti įvairovės. Pavyzdžiui, galite suvalgyti visą vaisių arba susmulkintą, gerti jo sultis; vietoje duonos galite rinktis kitus krakmolo turinčius produktus: makaronus, krakmolo turinčias daržoves ar dribsnius ir t.t.